Big data, wat kan ik ermee? - Promines
41179
post-template-default,single,single-post,postid-41179,single-format-standard,qode-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,capri child-child-ver-1.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Big data, wat kan ik ermee?

Big data is één van de hot topics op congressen en in vakbladen. Ben jij het al tegen gekomen? Weet jij wat ze bedoelen met big data of waarom het zo belangrijk is? Ik heb een vermoeden en zoek bevestiging. Daarom staat mijn komende half jaar in het teken van Big data. Ik volg trainingen en onderzoek het in de praktijk. In mijn blog neem ik je mee in mijn onderzoek en deel mijn ontdekkingen. En als jezelf ook ideeën hebt dan hoor ik die graag.

In 2013 las ik het boek “De big data Revolutie“. Wat een onzin, dacht ik. Na social media is er weer een nieuw speeltje. Big data! En Big!?! Hoe groot is Nederland? Niet Big genoeg. Je leest het, ik was niet echt overtuigd van het nieuwe fenomeen.

Maar als geïnteresseerde in alles wat nieuw is, volg ik het onderwerp nog altijd. Nu, drie jaar later zijn er ontwikkelingen en die groeien snel. Jij en ik maken veel gebruik van Social media. We bestellen dagelijks online. En gadgets in huis en op kantoor zijn verbonden met internet en maken mijn leven makkelijker.

Niet alleen persoonlijk maar ook voor mijn werk vind ik deze ontwikkelingen prachtig. Ik volg de trends, probeer innovaties uit en blijf leren. Zoals ik het nu zie, is big data de verbinding tussen alle innovaties. Maar kloppen mijn verwachtingen? Vandaar mijn onderzoek. Big data, wat kan ik ermee?

Ik hoop de komende tijd antwoorden te vinden op de volgende vragen:

 1. Wat zijn big data en wat kan jouw bedrijf ermee?
 2. Welke big data specialisten zijn er?
 3. Welke specialist heb je nodig als bedrijf?
 4. Wat voor investering is er nodig voor de start?
 5. Wat is Hadoop?
 6. Big data en e-commerce.
 7. Het maken van voorspellende modellen.
 8. Big data, security en privacy.

 

Het is een aardige lijst om mee te beginnen dacht ik zo. Maar als jij nog vragen wilt toevoegen aan mijn onderzoek dan kan dat. Laat hieronder een bericht achter. Het lijkt me leuk om een aantal vragen van jouw toe te voegen en zo samen de mogelijkheden te ontdekken.

6 Comments
 • Wellicht nog de vraag: wat levert het mij als bedrijf op (investering/opbrengst)?

  10-02-2017 at 14:50
  • Dank je wel. Tot nu toe lijkt Big data nog in de pioniersfase te zitten. Dus ik voeg hem toe aan mijn onderzoekslijst.

   10-02-2017 at 14:54
 • Ik was toen juist wel getriggerd door het boek door bijvoorbeeld de case over griep en dat google beter kon voorspellen dan huisartsen, Nu kwam ik laatst dit stuk tegen van veldhoen met juist weer een ander perspectief: http://www.veldhoencompany.com/en/media/data-irrelevant-future-world-work/

  In dat kader lijkt het me wel interessant om te horen van ervaringsdeskundigen: Hoe vaak komt uit de analyse van big data hetzelfde als je gut feeling/ intuïtie en hoe vaak is het resultaat juist heel anders dan je zonder de kennis van de data had verwacht.

  15-02-2017 at 14:44
   • Kijk deze is in dit kader gelijk wel weer interessant. Zal de big data exacter zijn dat de kennis die de machinisten zouden kunnen ophoesten op basis van gevoel: http://www.nu.nl/internet/4487265/prorail-wil-zelfdoding-spoor-voorspellen-met-computers.html

    22-02-2017 at 14:47
    • Het bericht is aangepast. Er werd eerst gesproken over een voorspellende analyses over zelfdoding-pogingen op het spoor. Nu heeft ProRail het over Predictive maintenance. Wat me voor een organisatie met zoveel rails, wissels en weersinvloeden super interessant en nuttig lijkt. Ik geloof ook dat de machinisten weten welke delen vervangen moeten worden. Als ProRail deze gevoelsdata verrijkt met geografische data, weersomstandigheden, de hoeveelheid treinen zijn ze wellicht instaat om delen ook tijdig te vervangen. In dit geval zie ik de Big Data toevoeging wel zitten.

     23-02-2017 at 18:05